Heb jij al een levenstestament?

 In Uncategorized

Als deze coronacrisis iéts duidelijk maakt, is het wel dat het onwaarschijnlijke ineens realiteit kan zijn. Wat gisteren nog onvoorstelbaar leek, is de volgende dag werkelijkheid. Daarmee blijkt ook maar weer eens superscherp dat de vraag ‘wie jouw belangen kan behartigen als je dat zelf niet kan’, een is die zich eigenlijk niet naar achteren zou moeten laten schuiven.

Kortgeleden vertelde een vriendin mij trots dat zij haar vader had aangemoedigd om zijn wensen goed vast te leggen, maar daar kwam in één adem achteraan dat ze daar zelf eigenlijk nog te jong voor was. Niet echt logisch want het is op elke leeftijd fijn als je zaken goed geregeld zijn. Ook bij jou kan zich morgen iets voordoen waardoor je op een ander terug moet vallen. Dat hoeft niet persé een negatieve oorzaak te hebben. Ook een onverwachts verblijf in het buitenland zou daarvoor bijvoorbeeld aanleiding kunnen geven.

Het is duidelijk dat in dit tijdperk waarin veel werkzaamheden en bankzaken ook prima via internet te doen zijn, niet alles gelijk hoeft stil te vallen, maar er zijn nog steeds voldoende kwesties waar je aanwezigheid voor nodig is. Zeker sinds de privacyregelgeving is aangescherpt, loop je dan toch al snel tegen problemen aan. Dat ervaren mensen nu ook. Ze zouden bijvoorbeeld graag hun ouders helpen, maar krijgen geen toegang tot accounts of rekeningen omdat ze niet als gevolmachtigde geregistreerd staan. Of ze zijn nu zelf aan huis gekluisterd waardoor dingen stil blijven liggen die prima door een levensexecuteur hadden kunnen worden verzorgd.

Heb jij je weleens afgevraagd wat er gebeurt als je korte of langere tijd uit de running bent? Geen toegang hebt tot internet? Niet kan bellen met banken, de belastingdienst, je energieleverancier, zorgvoorzieningen… Of om wat voor reden dan ook niet voor jezelf kan opkomen?

Het goede nieuws is dat we met de lessen die er te leren zijn ons voordeel kunnen doen. Want als we ons nu bewuster worden dat zich zomaar een moment kan voordoen waarop we op een ander zouden willen terugvallen, valt daar ook op te anticiperen. Volmachten in een levenstestament maken het mogelijk dat een gevolmachtigde volledig namens jou kan handelen. En als je scherp hebt aan wie je dat vertrouwen kan geven en helder hebt wat je wel en niet wilt, is met een gang naar de notaris alles ook snel genoeg geregeld.

Heb je geen mensen om je heen die je hiermee wilt belasten of waar je op terug kan vallen, dan valt uit te wijken naar een professionele partij. Dat geldt ook voor het opnemen van toezicht. Die partijen zijn er in vele smaken, dus let wel goed op met wie je in zee gaat en maak goede afspraken! Vertrouwen is dé basis van een volmacht en dat wil je natuurlijk wel aan de juiste persoon geven.

Een goede levensexecuteur of toezichthouder is uiterst geïnteresseerd in jou en jouw wensen, heeft verstand van zaken en werkt transparant. Ga niet over een dag ijs maar voel of de klik er is en neem de tijd om elkaar te leren kennen. Komt het moment dat dat nodig is, dan weet je dat je met een gerust hart op die ander terug kan vallen en dat hij of zij handelt in jouw traditie.

Komdeur Personal Finance adviseert over persoonlijke financiële aangelegenheden, waaronder het levenstestament en is daarnaast actief als levensexecuteur en executeur. Wij weten dus van de hoed en de rand. Zie jij het belang van een volmacht, maar weet je nog niet zo goed hoe te beginnen, of wil je er graag eerst nog wat meer over weten, zoek dan gerust vrijblijvend contact. We vertellen je er graag over!

Recent Posts

Start typing and press Enter to search