WELKE INVLOED HEEFT CORONA OP DE HUIZENMARKT?

 In Uncategorized

Krijgt de woningmarkt een klap door de coronacrisis? Worden huizen de komende tijd veel minder waard, net zoals tijdens de kredietcrisis? Het is een veel gestelde vraag. Vooralsnog lijken de effecten mee te vallen.

Even leek het erop dat het coronavirus direct grote gevolgen zou hebben voor de woningmarkt. In de eerste weken na de lockdown daalde direct het aantal afspraken voor bezichtigingen. Ook werd er minder vaak overboden op de vraagprijs van te koop staande huizen.

Veel huiseigenaren hielden hun adem in. Zeker mensen die al een nieuw huis hadden gekocht op basis van de verwachte verkoopprijs van hun huidige woning. Maar al snel bleek de situatie te stabiliseren. Sterker nog, een maand na de eerste persconferentie van de minister-president meldden meerdere makelaarsorganisaties dat ze het net zo druk, zo niet drukker hadden dan in de tijd vóór corona.

In de praktijk betekent dit dat de huizenprijs in de periode half maart-half april ongeveer gelijk is gebleven. Niemand weet natuurlijk of dit zo blijft. Maar de situatie op de Nederlandse woningmarkt nu is niet te vergelijken met die tijdens de crisis van 2008. Dat komt vooral omdat de woningnood in Nederland anno 2020 veel hoger is. Er is in ons land momenteel een tekort van zo’n 315.000 huizen. Dat is ruim twee keer zo veel als tijdens de kredietcrisis. De vraag naar huizen is dus groter dan het aanbod.

Maar er klinken ook andere geluiden. Zo verwachten sommige verhuurders en economen dat de coronacrisis op termijn wel degelijk invloed heeft op de markt voor koopwoningen. Zij denken dat mensen de koop van een huis uitstellen omdat ze onzeker zijn over hun inkomen. Als er minder wordt verdiend en daarnaast de hypotheekrente zou stijgen, kunnen de huidige, hoge bedragen voor koopwoningen niet meer worden betaald. Zo’n scenario leidt tot dalende huizenprijzen.

Helaas heeft niemand een glazen bol en laat de impact zich nog niet volledig voorspellen. Als Erkend Financieel Adviseur ben ik wel goed op de hoogte van de ontwikkelingen en kan ik die voor je duiden. Mocht je vragen hebben, neem dan gerust contact met me op.

Irma is financieel planner en (levens)executeur bij Komdeur Personal Finance.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search