Heb jij je energielabel al aangevraagd?

 In Uncategorized

Vanaf 1 januari kan een definitief energielabel alleen nog worden aangevraagd door een vakbekwaam adviseur van een gecertificeerd bedrijf. Dat brengt beduidend hogere kosten met zich mee dan nu het geval is. Heb jij je energielabel nog niet nog definitief gemaakt? Doe dat dan snel. Een energielabel is tien jaar geldig, dus ook als je nu nog geen verhuisplannen hebt is dat de moeite waard.

Op het moment dat je je huis verkoopt of gaat verhuren, moet je over een definitief energielabel beschikken. Hoe energiezuiniger je huis, hoe hoger je label. De classificering loopt van G voor een woning die veel energie gebruikt, tot A voor een zeer zuinige woning. De koper of huurder kan zo in één oogopslag zien of hij met hoge of lage kosten voor gas, water en licht te maken gaat krijgen. De overheid probeert zo de verduurzaming van woningen te stimuleren.

Sinds de invoering in 2015, waarbij elke woning een voorlopig label toegekend heeft gekregen, is het steeds mogelijk geweest om dit zelf definitief te maken. Als je kon aantonen dat er meer maatregelen waren getroffen dan was aangenomen, had dit een gunstig effect op je label. Ondanks het verzet van partijen zoals Vereniging Eigen Huis en de VVD tegen de de hogere kosten die dit met zich meebrengt, gaat dit nu toch veranderen. Voortaan kan alleen een externe gecertificeerde partij een definitief label afgeven.

Het is dus nog even mogelijk om van de meer gunstige omstandigheden te profiteren. Controleer dus snel welk label je woning heeft en of dit klopt. En heb je maatregelen getroffen die je woning energiezuiniger maken, zoals dubbelglas, vloer-, muur- of dakisolatie, laat die dan in je label tot uitdrukking komen.

Maar ook na 1 januari blijven dergelijke maatregelen natuurlijk erg de moeite waard. Niet alleen brengt het je energierekening naar beneden, het verbetert ook je wooncomfort en verhoogt de waarde van je huis. En daarnaast, zeker niet het minst belangrijk, draag je bij aan een meer duurzame wereld.

Overweeg jij ook om je huis te verduurzamen en vraag je je af welke mogelijkheden er zijn ten aanzien van subsidies of de financiering, bel dan gerust of kom eens bij ons langs. Je bent van harte welkom.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search